Kris Tidej, trener prvaka Evrope Velimira Stjepanovića, objavio je otvoreno pismo u kom priča o nemogućnosti Plivačkog saveza da podrži trenere i sportiste

VELJIN TRENER: Kako je Stjepanović zaslužio ovo!?

> 15:46

"Imam sreću što sam deo srpskog plivanja poslednjih 5 godina. Ja sam i uvek ću biti stranac, ali s’obzirom na toplu i gostoljubivu srpsku kulturu, treneri i plivači su me uvek tretirali sa poštovanjem i dostojanstvom. Nadam se da će se i ovo pismo tretirati na isti način", stoji na zvaničnoj Fejsbuk stranici britanskog trenera.

"U prethodnih 5 godina sam video mnoge promene, neke dobre i neke loše, ali ono što je oduvek bilo je to da je Srbija zemlja sa mnogo talentovanih plivača koji žele da plivaju i treneri koji žele da uče i da se usavršavaju. Srpsko plivanje može da bude uspešno ako ima zdravo okruženje koje teži ka napretku. Nažalost, u poslednje vreme smo došli u poziciju u kojoj struktura Plivačkog saveza Srbije više ne može podrži trenere i sportiste na način na koji bi trebalo", navodi se u pismu.

Tidej ističe da će se mnogi pitati zašto ima potrebu da se bavi problemima srpskog plivanja, dodajući da on nije taj koji je najzaslužniji za Veljina odličja.

"Mnogi će se pitati zašto imam potrebu da se borim oko ovih problema ... na kraju krajeva ja živim u Dubaiju i trener sam dvostrukog evropskog prvaka i verovatno mislite da nemam nikakvih problema? Ali, ipak imam... Marko Bukvić je razlog zašto je Velimir dvostruki Šampion Evrope – a ne ja. Mnogi od vas znaju da je Velimir imao veoma tešku povredu leđa kada se vratio sa Olimpijskih igara 2012. Šest specijalista je pokušalo i nije uspelo više od godinu dana da ga oporavi. Samo uz Markovu stručnost je Velimir bio u stanju da pravilno trenira, a u ovoj godini je Velimir postao dvostruki evropski prvak u Berlinu i bronzani na Svetskom prvenstvu u malim bazenima u Dohi. Bez Markove pomoci treninzi bi bili teški ili nemogući. Svako ko sarađuje sa Markom zna koliko profesionalno obavlja svoj posao i kako će izdvojiti sve svoje privatno vreme i trud da pomogne bilo kome. Pre nedelju dana je zvanično obavestio Plivački savez Srbije da više ne želi da sarađuje sa njima. Ovo je veliki udarac, ne samo za Velimira, već za celu seniorsku reprezentaciju".