Nađa Higl, Milica Mandić, Andrea Arsović i Dušan Borković podržali su na bazenu hotela "Kraun Plasa" akciju "Plivaj i pobedi reumatske bolesti dece"

Sportisti podržali akciju "Plivaj i pobedi reumatske bolesti dece"!

> 11:02

Sportisti su se družili, plivali i igrali sa više od 40 dece iz Udruženja roditelja dece obolele od reumatske bolesti (SREIA).

"Plivanje je lek za telo i dušu i svakako najbolji način da se deca izbore sa ovom bolešću", poručila je najbolja srpska plivačica Nadja Higl, koja je i sama roditelj petomesečne bebe.

Automobilski as Dušan Borković istakao je da je ova akcija zamajac talasa solidarnosti koji u Srbiji treba da podigne svest o potrebi pomoći oboleloj deci.

"Ovo je najmanje što možemo da učinimo za decu, kako bi živela kao sav normalan svet", rekao je Borković.

Olimpijska šampionka u tekvondou Milica Mandić poručila je deci da samo istrajnošću i upornošću mogu da pobede ovu bolest.

Reprezentativka Srbije u streljaštvu Andrea Arsović istakala je da do sada nije znala kolike su razmere ove bolesti, koja u proseku pogađa svako hiljadito dete.

"Svakako da su edukacija i podizanje svesti o potrebi da se pomogne bolesnoj deci najvažniji cilj ove akcije", rekla je Arsovićeva.

Podršku akciji ispred Ministarstva omladine i sporta pružio je državni sekretar Nenad Borovčanin.

Akciji podizanja svesti o postojanju reumatske bolesti kod dece pomogli su još fudbaleri Crvene Zvezde Vukan Savićević i Predrag Rajković, glumci Milorad Mandić-Manda, Viktor Savić Andrija Milošević, Borka Tomović, zvezde 'Montevidea" Uroš Jovčić i Aleksandar Radojičić, Brankica Sebastijanović, pevačica Aleksandra Dabić, juniorski vaterpolo reprezentativac Mateja Asanović, fitnes trener Dario Ćirić, voditeljka Marija Kilibarda i mnogi drugi.

Stručnu podršku akciji, koja je održana u vreme trajanja Evropskog kongresa dečijih reumatologa, obezbedili su treneri iz Plivačkog kluba "Vračar".

Deci oboleloj od reumatskih bolesti dozvoljeno je rekreativno bavljenje sportom i to određene aktivnosti kao što su vožnja bicikla, za manje dete tricikl ili trotinet (posebno preporučljivo za decu čiji su kukovi zahvaćeni upalom), zatim stoni tenis, badmington, kao i sve aktivnosti u vodi.

Predsednica Organizacionog odbora Evropskog kongresa dečijih reumatologa prof. dr Jelena Vojinović izjavila je da se u opštoj populaciji, pa i u nekim stručnim krugovima, često misli da deca ne boluju od reumatskih bolesti ili bar ekstremno retko, kao i da ove bolesti ne ostavljaju trajnije posledice na kasniji kvalitet života što apsolutno nije tačno.

"Juvenilni idiopatski arthritis, koji se ove godine izdvaja kao tema kongresa, najčešća je reumatska bolest kod dece danas. Pretpostavlja se da od nekog od oblika ove bolesti boluje jedno do dve hiljade dece u našoj zemlji, odnosno, svako hiljadito dete. Najnovija istraživanja pokazala su da postoji značajan porast oboljevanja. Najznačajniji napredak u lečenju reumatskih bolesti, kako odraslih, tako i dece, donelo je uvodjenje biološke terapije koja se primenjuje u svetu, ali i kod nas, već duži niz godina. Zahvaljujući razumevanju Ministarstva zdravlja i Fonda zdravstvenog osiguranja, koji je obezbedio sredstva, za ovaj relativno skup oblik terapije, i shvatio značaj i prednosti primene ove savremene terapije u dece, i naši mali najugroženiji bolesnici, o trošku države, mogu da dobijaju i ovaj oblik terapije“, izjavila je dr Vojinović.

U Beogradu je svečano otvoren Evropski kongres dečijih reumatologa, a svečanom otvaranju prisustvovao je državni sekretar ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Berislav Vekić, predsednik Evropskih dečijih reumatologa prof Alberto Martini, predsednik Evropskog udruženja reumatologa prof Mauricio Kutolo.

Pored ove akcije takođe postoji i akcija Sportskog centra Banjica i Vaterpolo kluba Partizan pod sloganom "Plivam, Pobeđujem", namenjena deci uzrasta od 10 do 12 godina. (Devojčice do 12, dečaci do 10)

Akcija je namenjena animiranju i motivaciji dece navedenog uzrasta da se bave sportom, gde će u periodu septembar-oktobar svi zainteresovani imati priliku da besplatno idu na dvonedeljnu obuku u školu plivanja na bazenu SC "Banjica". Nakon ovog perioda deca koja to žele, moći će da se upišu u školu vaterpola, a kasnije i da se priključe pobedničkom timu i postanu pravi vaterpolisti.

Izvor: b92.net