Nakon što su u subotu došli do dve bronzane medalje, kajakaši su na nedeljnim takmičenjima doneli nove medalje i ostvarili rekord ovog sporta. Srbija je osvojila pet medalja – jedno zlato (K2 na 200m), jedno srebro (K2 žene na 500m) i tri bronze

KAJAKAŠI ISPISALI ISTORIJU: Povratak u Srbiju sa rekordnih pet medalja!

> 18:59

Nikolina i Olivera Moldovan osvojile su prvu medalju u nedelju za Srbiju osvajanjem srebra u A finalu olimpijske discipline na 500 metara.Sestre Moldovan ovom medaljom, inače 33. u istoriji srpskog kajaka, ostvarile su najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri.

Već tada naši kajakaši izjednačili su rekord po broju osvojenih medalja na jednom planetarnom šampionatu, a taj rekord pao je posle samo dva sata. Nikolina Moldovan osvojila je još jednu medalju za Srbiju na šampionatu sveta, pošto je kao trećeplasirana završila A finalnu trku na 200 metara.

Na kraju, došao je red i na zlato. Srbija je dobila šampione sveta u disciplini K-2 na 200 metara, a to su Nebojša Grujić i Marko Novaković! To je bila ukupno peta medalja za Srbiju na Svetskom prvenstvu u Moskvi, čime je napravljn istorijski uspeh.

Drugi finalni dan na Svetskom prvenstvu otvorio je Strahinja Mladežić koji bio je peti u B finalu discipline C-1 na 500 metara. U sledećoj trci naš dvojac u sastavu Vekić i Karanović uspeo je da pobedi u B finalnoj trci na 500 metara, dok je Dalma Ružičić Benedek bila druga na istoj distanci, takođe u B finalu.

Četverac u sastavu Boltić, Torubarov, Holpert i Terzić osvojio je četvrto mesto u A finalu na 1000 metara, a takođe u A finalu, ali na 200 metara, Marko Dragosavljević bio je šesti.

U poslednjoj trci, Nikolina i Olivera Moldovan umalo nisu došle do nove medalje. Ipak, sjajne kajakašice završile su A finalnu trku na 200 metara na četvrtoj poziciji.

Subotu su obeležili Dalma Benedek-Ružičić i dvojac Marko Tomićević/Vladimir Torubarov, koji su osvojili bronzane medalje u disciplinama K1 i K2 na 1.000 metara.

Kajakaši Srbije su tako došli do 34 medalje na Svetskim prvenstvima. Na prošlogodišnjem SP u Duizburgu „Orlovi“ su osvojili jednu medalju bronzanog sjaja i to sestre Moldovan u disciplini k-2 200m. U novijoj istoriji kajakaštva na SP u Duizburgu (2007) godine osvojena su 3 odličja, čime je izjendačen rekord pro broju medalja sa SP u Beogradu (1982g), ali je sve to nadmašio uspeh ove generacije u Moskvi.

Najviše medalja do ove godine, na SP kajakaši su osvojili 1978. (Beograd-4 medalje) kada su blistali bivši asovi ovog sporta u nekadašnjoj Jugoslaviji Matija Ljubek i Milan Janić. Srpski kajak čekao je na medalju u olimpijskoj disciplini od 1998 (Mićo i Stjepan Janić k-2 1000m).

Više o ovome

Izvor: B92/kajakss.org.rs