Kao mišići koji spadaju u red najatraktivnijih na ljudskom telu, trbušni mišići su uvek bili tema različitih mišljenja i stavova. Kroz godine, mišljenja od kojih je dobar deo potpuno pogrešan, duboko su se ukorenili i postali nezaobilazni mitovi sa kojima se svakodnevno susrećemo

Šest srušenih mitova o trbušnjacima!

> 13:40

Nauka je uspela da obori neke od najvećih, ali kako su se mitovi uvek bazirali na neznanju, tako kod većine osoba koje vežbaju barem neki od njih i dalje važe za "veliku istinu".

Ovih šest mitova je posebno ukorenjeno i godinama predstavlja problem u napretku velikom broju ljudi:

Mit br. 1: Trbušni mišići su drugačiji od ostalih mišića

Iako se mislilo da su vlakna trbušnih mišića drugačija i izdržljivija nego što je slučaj kod drugih mišića, u stvari jedina razlika je u lokaciji i specifičnom izgledu koji zahteva i malo specifičniji pristup.

Mit br. 2: Jaki trbušni mišići znače jaka leđa

Ključ zdravih i jakih leđa je izbalansiranost mišića abdomena i mišića leđa. Trbušne mišiće treba vežbati, ali ne više i ne manje nego sve ostale mišiće tela. Daleko većim akcentom na vežbanje trbušnih mišića postiže se kontra-efekat i debalans.

Mit br. 3: Potrebno je vežbati trbušne mišiće najmanje svaki drugi dan

Kao i ostale mišiće, i čuveni "six pack" je najbolje vežbati dva puta nedeljno. I oni kao i svi drugi mišići trebaju vreme odmora i oporavka.

Mit br. 4: Za vidljive rezultate potreban je veliki broj ponavljanja

Izdržljivost, snaga i veličina mišića nisu iste stvari. Izvođenjem svake vežbe do otkaza upravo se pomiču granice izdržljivosti, a to uzima i ogroman deo vremena predviđenog za trening.

Mit br. 5: Čelično tvrd "six-pack" je rezultat hiljadu urađenih trbušnjaka

Većina lekara će reći da su trbušnjaci najgora vežba i da je ne treba nikada raditi. Radi se o zdravlju kičme, a greška koja se najčešće javlja je povlačenje vrata napred. Bez obzira na to, treba imati na umu da postoji i ceo niz drugih vežbi, a da je upravo najbolja stvar praviti kombinaciju više njih.

Mit br. 6: Potrebne su godine za izgradnju trbušnih mišića

Svi već imaju trbušne mišiće, dakle i oni najdeblji ljudi kojima su sakriveni desetinama centimetara ispod. Cilj je otapanje naslaga i skidanje "fasade" kako bi konačno sa stomaka zasijale toliko željene "pločice". Za neke ljude sve to može trajati samo par sedmica uz kvalitetnu korekciju ishrane, a što se tiče vežbanja, tek manji napori će biti dovoljni da se trbušni mišići ojačaju i zahvaljujući tome malo ranije "isplivaju" na površinu.