Kako se bliži vreme odlaska na plažu, tako i sve veći broj osoba počinje sa vežbanjem, kako bi u što boljoj formi i sa što boljim izgledom dočekali dugo očekivani godišnji odmor

OSTANITE U FORMI I PREKO LETA: Pročitajte kako

> 12:21

 

Ipak, leto je najzahtevnije godišnje doba kada je u pitanju treniranje, a sve zbog visoke temperature koja može biti prilično nezgodna.

TRENING TEMPIRAJTE UJUTRU ILI UVEČE
Visoke temperature i period najjačeg UV zračenja, definitivno su nešto što obavezno treba izbeći, pa trening isplanirajte ili rano ujutru, što je svakako najbolja varijanta, ili kasnije uveče.


PIJTE MNOGO VODE
Trening vodi ka dehidriranju, vrućine vode ka dehidriranju, a trening po vrućini je nešto što naprosto suši svu tečnost u vašem organizmu. Zbog toga pijte dovoljne količine tečnosti, a prvenstveno vode koja nema dodatnih i jako često neželjenih dodataka.


PAŽLJIVO BIRAJTE GARDEROBU
Majica koja u svom sastavu ima sintetike, smrtni je greh u teretani. Naravno, ovde se ne misli na specijalne materijale koji izvlače znoj već na jeftine odevne predmete koji će vaše telo staviti u određenu vrstu staklenika, pa ćete se nenormalno znojiti, a neugodan miris je inače propratni efekat pomenute kombinacije. Jednostavno, birajte odeću od pamuka, a posebno obratite pažnju na to da majica bude bele boje jer ona ne apsorbuje toplotu kakav je slučaj sa tamnijom odećom, prvenstveno crnom.


IZBEGAVAJTE NAMIRNICE KOJE VODE KA DEHIDRATACIJI
Jako slana i začinjena hrana, a pre svega kafa i alkohol, namirnice su koje naprosto ne dozvoljavaju vodi da se zadrži u vašem organizmu, što je potpuno suprotno od onoga što vam treba tokom vrućina.


NE ZABORAVLJAJTE ZAŠTITU
Sunčane naočare, kačket i krema za sunčanje, elementi su koji ne samo da mogu biti od pomoći, nego i sprečavaju nastajanje problema mnogo većih i od same loše forme i masnih naslaga. Dokazano je da sunčane naočare (one koje nude barem UV zaštitu) mogu da spreče čitav niz bolesti očiju, a koje izaziva jako sunčevo zračenje. S druge strane krema za sunčanje osim što će vas spasiti od opekotina, istovremeno štiti i od mnogostruko većih problema koje izazivaju UV zraci.

Izvor: Men's Health