Nema nastupa na EP – suspenzija ruskim atletičarima ostaje na snazi

> 22:09

Ova odluka je saopštena samo 10 dana pre početka Evropskog prvenstva u Berlinu.

Leonardo: Bonući želi da ide

"Savet IAAF-a jednoglasno je usvojio odluku da za sada ne vrati RUSAF takmičenjima", rekao je šef radne grupe IAAF-a Rune Andersen.

Andersen je, međutim, rekao da se "ruski savez znatno angažovao" i da je napredovao u ispunjavanju uslova za ponovno vraćanje takmičenjima. 

"U pojedinim slučajevima otišli su i iznad očekivanog", rekao je Andersen, ali je dodao da RUSAF mora još da napreduje u ispunjavanju zadataka. 

On je dodao da bi, ako želi dozvolu za takmičenje, Rusija do narednog sastanaka Saveta IAAF-a u Monaku u decembru, a kome će prethoditi sastanak Svetske antidoping agencije (WADA), morala da ispuni tri zahteva. 

Prvo, RUSAF mora da plati troškove IAAF-u nastale u jeku doping skandala, posebno zbog uspostavljanja radne grupe. 

Drugi zahtev je da Ruska antidoping agencija dobije dozvolu za rad od WADA, sa ključnim zahtevom da zvaničnici Ministarstva sporta priznaju da su predvodili doping ruskih sportista. 

Poslednji zahtev je da ruske vlasti odobre pristup doping testovima koji su obavljani u laboratoriji Ruske antidoping agencije u Moskvi od 2011. do 2015. godine. 

Predsednik IAAF-a Sebastijan Kou rekao je da je napredak ostvaren u ključnim oblastima, ali da i dalje postoje praznine koje treba ispuniti. 

WADA je u svom izveštaju objavljenom 2016. godine optužila Rusiju za rasprostranjeni doping uz finansiranje i prikrivanje države. Ruski atletičari su zbog toga suspendovani iz međunarodnih takmičenja, među kojima i sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. godine i prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva u Londonu. 

Brojnim ruskim sportistima je ipak dozvoljeno da se takmiče kao neutralni sportisti, ali su oni morali da ispune posebne kriterijume, među kojima da dokažu da su testirani na doping van svoje zemlje. 

Ekipa od 168 ruskih takmičara učestvovala je ove godine na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu pod neutralnom zastavom a pod imenom "Olimpijski sportisti iz Rusije". 

Ruski takmičar u karlingu tada je suspendovan i oduzeta mu je bronzana medalja sa tog takmičenja zbog dopinga. 

Krajem februara Međunarodni olimpijski komitet ukinuo je suspenziju Rusiji.

Izvor: Beta

JOŠ SPORTA:

Juventusu stiglo pojačanje iz Barselone!

Lalatovic: Moramo verovati u sebe

FSS imenovao sportskog direktora

Projekcija žreba za plej-of, evo kakva bi bila Zvezdina pozicija!