Ukoliko doping reforme ne budu ispunjene

IAAF razmišlja da trajno suspenduje Rusiju

> 17:56

Međunarodna atletska federacija (IAAF) saopštila je danas da bi Rusija trajno mogla da bude suspendovana, ukoliko ključne doping reforme ne budu ispunjene. IAAF je još u novembru 2015. suspendovao Rusiju zbog navodnog dopinga sportista uz podršku države. Očekivalo se da će Rusija do novembra 2015. ispuniti reforme koje je odredila Svetska antidoping agencija (WADA), ali do toga još uvek nije u potpunosti došlo, navodi IAAF. Rusija je više puta od tada osporavala da je vodila sistemski doping.

Nema misterije u smrti Astorija

Predsednik radne grupe IAAF Rune Andersen, koja se bavi ruskim dopingom, rekao je da zbog toga što Rusija nije priznala navodni sistemski doping, koji je otkriven, "ne može da se oseća lagodno, jer nema garancija da se neće ponavljati". On je dodao da je radna grupa predložila da se ruskim sportistima još uvek ne odobri vraćanje u atletiku, a da je odbor IAAF taj predlog jednoglasno prihvatio.

Andersen je kazao da ako Rusija ne napravi napredak ka ispunjavanju reformi WADA pre sledećeg sastanka u julu, IAAF će "razmotriti dalje mere". To podrazumeva "povlačenje dozvole da se ruski sportisti takmiče kao neutralni u međunarodnoj konkurenciji" i "preduzimanje potrebnih koraka kako bi se Atletski savez Rusije (RUSAF) isključio iz članstva u IAAF".

- Radna grupa će sada zatražiti hitan sastanak sa RUSAF i ministarstvom sporta, kako bi ih pritisli u rešavanju ovog slučaja - dodao je Andersen.

Predsednik IAAF Sebastijan Kou rekao je da trajno isključenje RUSAF iz organizacije nije pretnja, već da je to želja da se trenutna situacija reši što pre.

- Mi ruske sportiste želimo što pre nazad. Ali neke stvari moraju da se reše. Svet mora da bude siguran da su ti sportisti u proverljivom sistemu - rekao je Kou.

Nekoliko ruskih sportista prethodne nedelje učestvovalo je na Svetskom dvoranskom prvenstvu u Birmingemu pod neutralnom zastavom. Marija Lasickene osvojila je zlatnu medalju u skoku u vis, dok je Danil Lisenko trijumfovao kod muškaraca.

JOŠ SPORTA: 

"Zvezda i Partizan su propali klubovi i simboli prošlosti" 

Ništa od istoka! Zvezdini navijači na jugu u Novom Sadu 

Seltik želi Vujadina Savića, Zvezdi na stolu 1.500.000 evra 

Partizan našao zamenu za Đukića, ali ima jedan uslov!