Rezervni kvoterbek doneo prvu titulu Filadelfiji u istoriji!

> 08:58

Ekipa Filadelfija Iglsa osvjila je prvi Superboul u svojoj istoriji, fenomenalnom pobedom nad Nju Ingland Petriotsima 41:33 u Mineapolisu!

Iglsi su do četvrte titule u svojoj istoriji, prvoj od 1960. i u SB eri, stigli posle serije preokreta, taktičke pobede Daga Pedersona nad Bilom Beličikom, te prve izgubljene lopte Toma Brejdija u plej-ofu posle 20 utakmica.

Predvođeni sjajnim Nikom Folsom (MVP Superboula) Iglsi su imali +12 u prvom poluvremenu, deset razlike na velikoj pauzi (22:12), ali Brejdi uz pomoć Gronkovskog preokreće na 33:32 pred poslednjih devet minuta.

Nakon akcije koja nije obećavala Fols i Erc vraćaju Iglse na 38:33, a Brejdiju ostaje 141 sekund da opet postane junak i donese šestu titulu Petsima. Međutim, njegova ofanzivna linija popušta, Grejem stiže do njega i izbija mu loptu, a preuzima je Endrjuz.

Iglsi fild-golom "beže" na +8, Brejdi kreće na sve ili ništa, ali nije uspeo u poslednjim sekundima da priredi čudo "Hejl Meri" pasom za Gronkovskog u end-zonu. Poražen je treći put u Superboulu.

Fols je meč karijere završio sa 373 jarde (28/43), tri tačdaun pasa i jedan TD trčanjem, uz jednu presečenu loptu gde je on bio najmanje kriv.

Tako je podsetio na Brejdija koji je 2002. kao anonimni rezervista iskoristio povredu prvog QB Petriotsa Drua Blecoa, te doneo prvog SB klubu iz Bostona.

Fols je u finišu regularnog dela sezone dobio priliku u Iglsima nakon povrede Karsona Venca, koji je sa 33 TD bio glavni favorit za MVP priznanje. Zabeležio je tri pobede u plej-ofu i ušao u istoriju.

Sjajno su ga saigrači, Kori Klement iako raninbek skupio je tačno 100 jardi hvatanjima uz TD, Nelson Agolor sa 84 jarde, Alšon Džefri sa 73 i TD, te Zek Erc sa 67 jardi i pobedonosnim tačdaunom.

Ništa manji doprinos nisu dali raninbekovi, pre svih bivši igrač Petsa Legeret Blant sa 90 jardi i TD, te Džej Adžaji sa 57 jardi.

Brejdi je bio tragičar u svom statitički najboljem SB u karijeri u kojem je oborio rekord finala sa 505 jardi (28/47), a bacio je tri tačdauna bez presečene lopte.

Deni Amendola je osvojio 152 jarda hvatanjima, iz drugog plana je zablistao Kris Hofan sa 128 uz tačdaun, Rob Gronkovski je proradio u drugom poluvremenu za 116 jardi i dva TD, ali ni to nije spasilo Petse.