Otvoren spomenik na Malom Kalemegdanu utemeljivačima srpske košarke!

> 13:24

Otkriven spomenik u znak srpsko-francuskog prijateljstva i čast tima koji je tada vodio Francuz Anri Hel, na "granici" između terena Partizana i Crvene zvezde

Zvezda igra za Top 16

Spomenik utemeljivačima srpske i jugoslovenske škole košarke, u čast reprezentacije koja je igrala na prvom Svetskom prvenstvu 1950. godine u Buenos Ajresu, svečano je otkriven u sredu na terenima na Malom Kalemegdanu.

U znak srpsko-francuskog prijateljstva i čast tima koji je tada vodio Francuz Anri Hel, na "granici" između terena Partizana i Crvene zvezde, spomenik su otvorili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsednici Košarkaških saveza Srbije i Francuske Predrag Danilović i Žan-Pjer Siuta, uz prisustvo francuskog ambasadora u Beogradu Federika Mondolonija, predstavnika iz FIBA Evrope i dva najveća srpska kluba, selektora reprezentacije Srbije Aleksandra Đorđevića, inicijatora ideje Nataše Kovačević i drugih asova.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić zahvalio se Nataši Kovačević na sjajnoj ideji koju su, kako je naglasio, odmah podržali Grad i ministarstvo omladine i sporta.

- Beograd je ponosan što ima priliku da podigne spomenik u čast najpopularnijem spotu u Srbiji. Ako neki sport zaslužuje spomenik onda je to je košarka. Važno je da pokažemo koliko je bitna Srbija i bez obzira na sve košarka je nacionalni sport kod nas - rekao je Vesić novinarima na Malom Kalemegdanu.

Vesić je dodao da je postavljen drugi spomenik prijateljstva Srbije i Francuske u Beogradu kao znak povezanosti dve zemlje.

- Srbiju i Francusku ne povezuje samo košarka, već 100-godišnje prijateljstvo i veza dva naroda još iz Prvog svetskog rata - poručio je Vesić, uz napomenu da će naredne godine beogradske ulice dobiti nazive po tvorcima srpske košarke.

Srušena je ograda i barijera koja je razdvajala terene "večiti rivala" zbog spomenika i to je pravi potez, smatra Vesić.

- To nije mala stvar u Srbiji. To je nova naša zajednička pobeda - zaključio je zamenik gradonačelnika.

Prvi čovek KS Srbije Predrag Danilović izjavio je da je ponosan.

- Na ovim terenima sam igrao, na Partizanovim i Zvezdinim. Drago mi je što je baš ovde postavljen spomenik koji je na pravi način obeležava prijateljstvo dva naroda, ali i Saveza - kaže Danilović.

Njegov kolega iz KS Francuske Žan-Pjer Siuta naglasio je da mu je čast što je u Beogradu na ovakvom događaju.

- Kada sam bio dete imao sam veliko poštovanje za sve legende sa ovih prostora. Nisam mogao da pretposavim da ću prisustvovati ovakvom činu u zemlji koja je iznedrila toliko asova - rekao je Suita.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da Srbija zna da poštuje tradiciju.

- Danas šaljemo poruku prijateljstva, zajedništva, možemo mnogo da uradimo. Ovde je rođena ideja, pokret, mnogi su se ugledali na njih. Košarkaši i košarkašice na najbolji način predstavljaju Srbiju, a često budu i šampioni - podsetio je Udovičić.

Reprezentaciju tadašnje Jugoslavije, koja se kvalifikovala na SP u Argentini činilo je 13 košarkaša Crvene zvezde i Partizana: Nebojša Popović, Borislav Stanković, Radomir Šaper, Aleksandar Nikolić, Milorad Sokolović, Aleksandar Gec, Ladislav Demšar, Srđa Kalember, Tulio Roklicer, Dragan Godžić, Mirko Marjanović, Lajoš Engler i Volmoš Loci.

Francuski stručnjak Anri Hel je tada postao jedini trener koji je istovremeno vodio četvoricu velikana srpske košarke i članova Kuće slavnih FIBA - Popovića, Stankovića, Šapera i Nikolića.

JOŠ SPORTA:

"Goreće" na Marakani!

Prvi profesionalni transrodni bokser (VIDEO)

Završila se Zvezdina renesansa u Ligi šampiona

Nejmar ne mora ni da igra fudbal