"Partizan ima svoje šanse u plej-ofu...Ako Budućnost ne osvoji ABA ligu, sezona je propala..."

> 18:39

Dule Vujošević je za crnogorske medije pričao o mnogim stvarima. 

Vrelo u Grčkoj - Olimpijakos neće na megdan sa Panatinaikosom?!

Duško Vujošević je uvek važio za trenera koji nema kočnicu i što misli, to i kaže. Tokom jučerašnjeg gostovanja Crnogorskoj akademiji nauka i umetnosti u Podgorici govorio je o mnogim temama, a pre svega o prilikama u crnogorskoj košarci, od Budućnosti do plasmana nacionalne selekcije na Mundobasket u Kini.

Počeo je o uspehu pulena Zvezdana Mitrovića, koji će se 31. avgusta naći na najvećoj svetskoj košarkaškoj smotri. 

"Kad se sabira pojedinačna vrednost crnogorskih reprezentativaca, to ne može biti prost zbir. Ono što sam ja gledao je donelo utisak o grupi, celini. Treneri kažu, imaju dobru herniju. Nešto uvećano za kvalitet saradnje, prijateljstva, ljubavi koja tu postoji. Radi se o spremnosti da se ispravi tuđa greška na terenu", poručio je Vujošević, a prenosi tamošnji portal CDM.

"Za to su zaslužni igrači, treneri, rukovodstvo. Upravo je ta osobina, skladne i jake celine, od njih napravila tim. A to što su tim, više nego ostali, im je upravo i pružilo šansu da naprave rezultat bolji nego ostali".

Vujošević je posebno apostrofirao rad selektora Mitrovića. Trofejni stručnjak je današnjem selektor Crne Gore svojevremeno bio mentor i to u vreme kada je Vujošević bio na kormilu Budućnosti, a Mitrović trener u mlađim kategorijama...

"Mogu reći da sam veoma zadovoljan i srećan zbog svega što je Zvezdan Mitrović napravio, već sad se može reći, odličnu karijeru. To je čovek koji je igrao košarku, koji je hrabar, karakteran. Ima neku čvrstinu koja je treneru neophodna. Ima dobar osećaj za realnost, dobro doziranje obima treninga, dobro postavljanje dobrih selekcija. I dobro postavlja igru uvek uzimajući u obzir kvalitet igrača kojima raspolaže. Vrlo sam zadovoljan što je napravio veoma uspešnu karijeru jer je korektan čovek, napravio je ogroman uspeh sa reprezentacijom Crne Gore".

Vujošević je Budućnosti 1999. godine doneo titulu šampiona Jugoslavije, a to vreme ne pamti baš po lepim stvarima...

"Moje participiranje u radu Budućnosti nije bilo najsrećnije organizovano. Tadašnji trener Miroslav Nikolić je insistirao da dođem i Uprava je to prihvatila. Da bih zaštitio lični integritet, insistirao sam da to bude funkcija šefa stručnog štaba, a da prvi trener ima apsolutnu autonomiju. Da se više bavim selekcijom igrača, uskospecijalističkim radom. Pre svega da se radi selekcija novih generacija, uz rad sa mladima. Vrlo brzo, jer je imperativ bio rezultat, došlo je do promene programa, pa sam kooptiran, na insistiranje Miroslava Nikolića, u prvi tim. Pre svega da se bavim pripremom utakmice. Sledeće sezone sam se vratio na funkciju na koju sam doveden i opet se više pažnje obratilo na rad sa mladima. I baš tad sam sarađivao sa Zvezdanom Mitrovićem".

Ne tako davno u razgovoru za medije Vujošević je isticao da je Budućnost prvi favorit za titulu u Jadranskoj ligi. Danas se to mišljenje izmenilo...

"Više ne mislim da je Budućnost favorit. Smatram da favorita nema, šanse su izjednačene. Veliki je ulog i to će sigurno povećati motivisanost i klubova i timova. Kod nekih će izazvati možda i veću dozu pristojnosti nego što u ovom momentu imaju. Mislim da Partizan nije bez šansi gledajući, u ovom momentu, kakvo je stanje i raspoloženje u svim klubovima", poručio je nekadašnji strateg crno-belih, pa onda govorio o stanju u Budućnosti:

"Budućnost je osvajanjem ABA lige, apsurdno, došla u tešku situaciju. Igrači koji su osvojili prvenstvo nisu bili kvalitet da iznesu Evroligu, takva je procena napravljena i verovatno je tačna. Ti igrači su, opet, imali neki skriveni kvalitet u velikoj borbenosti, timskoj psihologiji, velikoj motivaciji. Kad su na njihova mesta dovedeni stranci, počeli su da se dešavaju problemi. A pre svega, izgubili su domaće prvenstvo prošle godine. Potom, na leto su dovedeni stranci, koji su počeli da se ponašaju kao neko ko čašćava svojim prisustvom, za velike pare. Gledali su na domaće igrače sa neke visine, 'mereći' im objektivne kvalitete, ne shvatajući da to nije sav kvalitet tih igrača. I ne shvatajući da su ti igrači bili zaslužni za osvajanje ABA titule".

Sada je uveren da je Budućnost pod velikim pritiskom.

"Novo dovođenje stranaca od Budućnosti je napravilo tim koji ima više stranaca nego Makabi, koji je jako težak za vođenje. I jako je teško od takve ekipe napraviti skup onih koji su spremni da se žrtvuju na terenu. Sa naknadnom pameću, mislim da je bolja opcija bila ona iz prošle sezone, gde su bili stranci prosečnog kvaliteta, ali pozitivne ličnosti. Ovako se nije dobro prošlo u Evroligi. Pogotovo ako se ne osvoji ABA liga, sezona će biti skupa… Bojim se i sasvim propala".

JOŠ SPORTA:

Stvarno nema sreće - Delpo ide na još jednu operaciju?

Transfer karijere: Darko Lazović oblači "nebesko plavo"

Ni manje ni više - 8.000 će pratiti žreb za Mundobasket

KONAČNO JE DOŠLO VREME DA IMAMO NAJBOLJU REPREZENTACIJU