Možda Vam je poznat termin "redshirt" sa američkih sportskih kanala kao što je ESPN. Ali, da li znate šta je to ustvari? Neko od Vas verovatno prvi put čuje za ovu reč. Poznavanje ovog termina i znanje kako da ga pravilno iskoristite, može Vam pomoći tokom Vašeg vremena na koledžu.

Sportske stipendije - Šta je "redshirt" godina na koledžu u Americi?

> 14:08

U najvećem broju slučajeva, "redshirt" iskoriste studenti-sportisti koji su mislili da nikad neće morati to da urade, ali im to često spasi školarinu ili pomogne u poboljšanju sposobnosti. U ovom tekstu Vam otkrivamo sve što treba da znate o "redshirt" godini.


Šta to ustvari znači?

Interesantno je da većina ljudi misli da dobijaju crvenu majicu, ali termin "redshirt" se koristi da opiše studenta-sportistu koji tokom cele akademske godine ne učestvuje u sportskim takmičenjima. Ukoliko se ne takmičite cele sezone, nećete izgubiti jednu sportsku sezonu. Kao sportska sezona se računa kada se takmičite protiv drugih škola. To ne uključuje treninge i trening-utakmice, jer kad iskoristite "redshirt" od Vas se očekuje da učestvujete u timskim treninzima i trening-utakmicama.


Zašto bih aktivirao"redshirt" godinu?

Dakle, zašto biste želeli da iskoristite "redshirt"? Da li ima nekih beneficija? Da li je to težak proces? Dva glavna razloga zašto biste iskoristili - Vi i Vaš trener mislite da Vam treba još jedna godina da biste se pripremili za takmičarsku sezonu, i povreda.

Ako iskoristite "redshirt", automatski ćete provesti pet godina u školi umesto regularnih četiri. Ovo će Vam istovremeno ostaviti više vremena za predavanja i učenje.


Pet godina?

Postoji pravilo da od dana kada se upišete na koledž koji se takmiči u Diviziji 1 (Division I), imate pet godina da kompletirate četiri takmičarske sezone.

Divizije 2 i 3 (Division II & III) nemaju ovo pravilo. Ali važi isto pravilo da imate 10 semestara da sve kompletirate.

Primer:

Tek ste se upisali na koledž i ovo Vam je prva godina. Trener Vam kaže da misli da biste trebali da iskoristite "redshirt" godinu kako biste naučili sve akcije, i da će Vam dati prednost sledeće sezone. Zatim ćete presedeti celu sezonu i počećete sa takmičenjem za tim u Vašoj drugoj godini. Ali, recimo da ste se povredili u svojoj prvoj sezoni koja Vas je odaljila sa terena celu sezonu. Oporavite se i hoćete da dodate još jednu sezonu zato što ste celu jednu propustili zbog povrede. Nažalost, nećete je dobiti, iako ste imali povredu. Zašto? Preći ćete limit od pet sezona.

Pravila i propisi NCAA asocijacije mogu izgledati kao da nisu fer prema igračima, kada se pogleda primer kao ovaj. Ali ako se ikada nađete u ovakvoj situaciji, uvek se konsultujte sa trenerom i sportskim direktorom. Isto tako, "redshirt" godina može biti i dobra za Vas, u smislu da ćete imati više vremena za nastavu i nastavne zadatke i projekte.

Međutim, "redshirt" nećete moći da aktivirate ukoliko ste započeli sezonu, čak iako ste odigrali svega pet minuta. To možete učiniti samo pre početka sezone. Ovo pravilo najteže pada studentima-sportistima koji se povrede već na prvoj utakmici u sezoni. Ali pravila su pravila.


Promenio sam mišljenje

Aktivirali ste "redshirt" godinu, ali u toku sezone trener odluči da Vas želi u igri. Da li je to moguće? Iako se ne dešava često, moguće je. Morate da znate kako da se postavite u ovakvoj situaciji.

Primer:

Vi i Vaš trener ste planirali na početku sezone da aktivirate "redshirt" godinu, da biste unapredili svoju igru i sledeće sezone Vaš talenat došao do punog izražaja. Na primer, Vi ste golfer i tokom Vaših treninga sa timom počeli ste da napredujete više od ostalih. Onda se jedan od Vaših saigrača povredi tokom turnira i treneru treba zamena koja će se takmičiti u poslednjoj rundi, kako bi tim imao šansu za trijumf. Trener se okrene Vama. Ako Vas trener ubaci i Vi odigrate tu poslednju rundu golfa za svoj tim, smatraće se kad da ste odigrali celu takmičarsku sezonu, iako ste presedeli celu godinu i samo odigrali tu jednu rundu golfa. Možete misliti da ovo nije fer, ali to su pravila i ona se odnose na svakog studenta-sportistu.Saznajte kakvo mišljenje o "redshirt" godini ima Vaš trener

Tokom godina, mnogi treneri će uglavnom regrutovati igrače kojima će odmah aktivirati "redshirt" godinu. Ovo se najčešće viđa u američkom fudbalu i košarci, jer je učenje akcija i postavki jako bitan faktor. Neki treneri neće dozvoliti brucošu da se takmiči, jer ne veruju da imaju iskustvo za koledž nivo sporta.

Glavna stvar koju treba da uradite tokom pregovora sa trenerom je da otkrijete kakvo je njegovo mišljenje o "redshirt" godini i kakve planove ima za Vas. Ne želite da dođete na koledž očekujući da ćete igrati za tim, a trener od Vas očekuje da presedite celu sezonu.

 

Diplomiranje i "redshirt"

"Redshirt" godina neće uticati na Vaše diplomiranje. Ako ste redovni na predavanjima i održavate dobar prosek (GPA), diplomiraćete zajedno sa svojim saigračima i drugim studentima-sportistima koji nisu aktivirali "redshirt" godinu.

Ako odlučite da se prebacite na neki drugi koledž, moraćete da pričate sa akademskim savetnikom, da biste bili sigurni da će Vam svi bodovi biti preneti. Mnogi internacionalni studenti koji žele da se prebace sa svojih fakulteta na američke koledže, na kraju otkriju da njigovi bodovi nisu prenosivi.

Diplomiranje je izuzetno bitan faktor u koledž sportu, i trener Vas može naterati da aktivirate "redshirt" godinu ako počnete da zaostajete sa studijama. Statistički, tek nekoliko student-sportista nastavi sa profesionalnim sportom, tako da je jako bitno imati plan za posle koledža. Koledž diploma će Vam otvarati vrata i pomoći da imate rezervni plan, ukoliko ne uspete da pređete u profesionalce.

 

Preuzeto sa Athletes USA Serbia - Agencija broj 1 u svetu za sportske stipendije u Americi

Facebook: AthletesUSA.Serbia

Twitter: AUSASerbia