Italijan Vićenco Nibali se priključio grupi od šestorice vozača koji su osvajali tri najveće biciklističke trke: Tur, Djiro d'Italija i Vuelta a Espanja

16 GODINA SU ITALIJANI ČEKALI NA POBEDNIKA: Nibali osvojio Tur de Frans

> 18:59

 

Italijanski biciklista Vićenco Nibali, pobedio je u ovogodišnjem Tur de Fransu, dok je u današnjoj etapi, 21. po redu, slavio Nemac Marsel Kitel.

U izuzetno napetom finišu Kitel je iza sebe ostavio Aleksandra Kristofa i Ramunasa Navardauskasa.

Nibali je juče obezbedio titulu, a danas je trebalo samo da završi trku. Iza njega u generalnom plasmanu ostali su Žan-Kristof Pero i Tibo Pino.

Ovo je prvi trijumf nekog italijanskog vozača još od 1998. godine.
Ovogodišnji Tur obeležio je promenljivo i kišovito vreme i nemilosrdna eliminacija favorita.

Branilac trofeja Kris Frum odustao je već početkom trke, posle tri udes izazvanih jakom kišom i hladnim vremenom. Trostruki pobednik Alberto Kontador je pao i smolio nogu.

Vozač Astane Nibali zasluženo je, međutim, pobedio. Ove godine je osvojio četiri etape, od čega tri u planinskim deonicama, a sve te pobede bile su ubedljive.

Osim toga, Nibali je nosio žutu majcu tokom 19 etapa od ukupno 21.

Nibali se tako priključio grupi od šestorice vozača koji su osvajali tri najveće biciklističke trke: Tur, Djiro d'Italija i Vuelta a Espanja.

Osim toga, Nibali je postao prvi ukupni pobednik Tura koji je tokom jedne trke osvojio četiri etape bez hronometra posle Edija Merksa, prema opštem mišljenju najboljeg profesionalnog bicikliste svih vremena.