Paradnom vožnjom do Jelisejskih polja, u nedelju se u Parizu završava medjunarodna biciklistička trka Tur d' Frans

U nedelju parada Tur d' Fransa do Jelisejskih polja

> 18:18

 

Paradnom vožnjom do Jelisejskih polja, u nedelju se u Parizu završava medjunarodna biciklistička trka Tur d'Frans.

Ta poslednja, 21. etapa trke započete još 5. jula na ukupno 3.664 kilometara, počinje popodne u gradu Evriju, rodnom mestu premijera Manuela Valsa.

Običaj biciklista koji opstanu na martonskoj, teškoj trasi Tura je da prvi deo poslednje etape, ukupno dugačke 137,5 kilometra, pretvore u svečani defile kroz jugozapadno predgradje Pariza.

Oni potom, kroz Bulonj-Bijankur, ulaz u glavni grad, a završnu bitku vode kružnom vožnjom od 56 kilometara kroz samo srce Pariza.

U vožnji kružnoj stazom od 6,5 kilometara, tempo se ubrzava do ciljne linije na pravcu Jelisejskih polja dugačkom 400 metara, do Jelisejske palate predsednika Francuske.

Sprinteri su favoriti na "Poljima" gde se Tur tradicionalno završava od 1975. godine.

U prethodnih deset godina smao je jedan biciklista, Aleksander Vinokurov, iz Kazahstana, 2005. uspeo da tu, tek u samom finišu osvoji ukupnu pobedu na Turu.

To možda sutra da ideju svetskom prvaku u vožnji na hornometar, Nemcu Toniju Martinu.

Posle četiri pobede Britanca Marka Kevendiša, Nemac Marsel Kitel je prošle godine tu pretekao zemljaka Andrea Grajpela.

Start sutrašnje etape je u 15:15 sati u Evriju, a dolazak na Jelisejska polja je planiran za 19:22 uz nisku prognoziranu prosečnu brzinu - zbog paradne vožnje na početku, od 38 kilometara na čas.

U generalnom plasmanu vodi Italijan Vićenco Nibali, a ukoliko na samom kraju trke ne bude padova, konačni plasman potvrdiće pretposlednja etapa - današnja vožnja na hronometar.

Nibali ima skoro osam minuta prednosti nad prvim rivalom, ali je trka za sledeća dva mesta neizvesna: Tiba Pinoa, Žan-Kristofa Peroa i Alehandra Valverdea deli samo 15 sekundi razlike.