Prvi čovek Formule 1 Berni Eklston rekao je da bi Valentino Rosi bio diskvalifikovan zbog okršaja sa Markom Markesom da se on desio u njegovom šampionatu

"Rosi bi u F1 bio diskvalifikovan"!

> 11:47

‘Doktor’ i mladi Španac imali su oštar okršaj na pretposlednjoj trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata na stazi “Sepang”, prenosi B92.

Markes je prvo na ivici kontakta napadao Rosija, koji mu je odgovorio tako što je prikočio da bi ga naterao da ode preširoko, zbog čega je došlo do kontakta posle kojeg je vozač Repsol Honde izleteo sa staze.

Rosi je na kraju Veliku nagradu Malezije završio na trećem mestu, koje je zadržao, ali je zbog tog incidenta dobio tri kaznena boda, koji su zajedno sa jednim i Mizana doveli do toga da na poslednjoj trci sezone startuje sa začelja.

Eklston smatra da direkcija trke u Moto GP šampionatu nije bila dovoljno ošra prema Rosiju i naglašava da bi mu zbog takvog incidenta u Formuli 1 bila pokazana crna zastavica.

“To što se desilo je potpuno pogrešno. To je upozorenje za Formule 1. Daću vam primer. Pretpostavimo da se Ferari bori za titulu i Mercedes ga blokira zahvaljujući jednom od timova kojima dostavlja motore, šta bi se onda desilo? Rosi bi definitivno bio diskvalivikovan, bila bi mu pokazana crna zastavica”, istakao je Eklston.

Pre desetak godina, Rosi je nagoveštavao da bi mogao da pređe u Formulu 1, a poznato je da je imao nekoliko testova sa Ferarijem 2006. godine, pre nego što je odlučio da ostane u Moto GP šampionatu. Eklston ne sumnja da je devetostruki svetski šampion doneo pravu odluku.

“Imao je nekoliko šansi da dođe u Formulu 1, ali je bio na vrhuncu svoje karijere u kraljevskoj klasi. U Formuli 1 bi morao da krene od nule, u to nemam sumnje. Napravio je pravi potez ostavši tamo gde je sada”, naglasio je Eklston.

Rosi je na kraju na poslednjoj trci sezone ostao bez titule, pošto je kroz cilj prošao kao četvrtoplasirani, a njegov timski kolega je zahvaljujući trijumfu u Valensiji postao šampion.

Preuzeto sa B92

Još sporta:

ŠVEĐANI ODLEPILI: Karta za Ibru 800 evra!

San: Runi ide, destinacija iznenađenje za ceo svet

Centar Pistonsa uspeo nešto što je malo kome pošlo za rukom (VIDEO)

Jokić izvanredan protiv Denedre Džordana (VIDEO)

"Nisam ni sanjao da će mi dečko s roze dresom biti starter"