Mark Markez bio nedodirljiv, Valentino Rosi uvećao prednost u prvenstvu zbog izletanja Horhea Lorenca

SLAVLJE MARKEZA U MIZANU: Iako peti, Rosi korak bliže osvajanju desete svetske krune!(VIDEO)

> 16:15

Branilac titule je do pobede na stazi „Marko Simončeli“ došao u promenljivim uslovima u vremenu od 48:23.819 minuta.

Drugo mesto, sa sedam sekundi zaostatka, zauzeo je Bredli Smit na Jamahi ekipe Teh 3, dok je treći bio njegov sunarodnik i vozač Mark VDS Honde Skot Reding.

Miljenik domaće publike u Mizanu Valentino Rosi bio je tek peti i prvi put ove sezone trku nije završio na podijumu, a njegov glavni konkurent u borbi za titulu Horhe Lorenco nije završio trku.

Kiša koja je počela da pada u Mizanu pred početak trke promešala je karte, ali padavine nisu bile dovoljno jake da bi vozači odmah uzeli motore sa pneumaticima za kišu. Poveo je Lorenco, ispred Markesa, Rosija i drugog vozača Repsol Honde Danija Pedrosa, a kiša je već od drugog kruga počela da se pojačava.

Lorenco, Markez i Rosi su se odvojili od ostalih, da bi vrlo brzo vozači počeli sa odlascima u boks, a kada su to uradili i vodeći, aktuelni šampion je iz boksa izašao kao vodeći. Lorenco, međutim, nije dugo čekao za napad, dok je Rosi bio tri sekunde dalje, ali je strpljivo čekao svoju šansu. Kiša se tada pojačavala, ali je samo nekoliko trenutaka kasnije prestala da pada i čekao se trenutak kada će svi krenuti po motore za suvo.

Markez je prvi napravio taj potez, dva kruga kasnije isto je učinio Lorenco, a Rosi je tek osam krugova pre kraja otišao u boks. Baš tada, Lorenco je napravio grešku i izleteo sa staze, a dok je Markes vodio, ’Doktor’ je bio tek peti, iza Smita, vozača Forvarda Loriza Baza i Redinga. Smit je najviše profitirao jer uopšte nije išao u boks, iako se mnogima to učinilo kao luda ideja, a Rosi je bio daleko da bi uradio nešto više.

Rosi na čelu generalnog plasmana pet trka pre kraja sezone ima 247 bodova, 23 više od Lorenca, dok je Markez treći sa 184.

Izvor: b92.net

Pročitajte: