Vozač Jamahe Valentino Rosi trijumfovao je na Velikoj nagradi Britanije, 12. trci sezone u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata, voženoj po kiši.

MOTO GP: Rosi osvojio trku na kiši, Markez izleteo sa staze i 'izgubio' titulu!

> 19:14

‘Doktor’ je prvi put u karijeri slavio na “Silverstonu” i tako došao do četvrte pobede u ovogodišnjem šampionatu, a 112. u karijeri.

Drugo mesto, sa tri sekunde zaostatka, zauzeo je vozač Pramak Dukatija Danilo Petruči, kojem je to najveći uspeh karijere, dok je treći bio Andrea Doviciozo na Dukatiju.

Branilac titule Mark Markez nije uspeo da završi trku, pošto je izleteo sa staze osam krugova pre cilja, dok je Rosijev najveći konkurent u borbi za titulu Horhe Lorenco bio četvrti.

Rosi je, inače, sedam puta slavio na Velikoj nagradi Britanije, ali je tada domaćin trke bio “Donington”. Otkako je prebačena na “Silverston” 2010. godine, najbolji rezultat bilo mu je treće mesto prošle sezone.

Trka za Veliku nagradu Britanije pružila je mnogo uzbuđenja, a uprkos promenljivim uslovima organizatori nisu prvo proglasili kišnom pre starta. Zbog toga su vozači normalno krenuli u krug za zagrevanje, da bi produžili u boks jer je kiša počela da pada, pa je na stazi istaknuta crvena zastavica.

Iako od početka trkačkog vikenda nikako nije uspevao da pronađe pravi ritam, Rosiju je to pošlo za rukom kada je kiša počela da pada. Koliko je odlučan u nameri da prvi put u karijeri slavi na “Silverstonu” videlo se tokom zagrevanja, a posle odličnog starta uspeo je da uđe u borbu sa Lorencom i Markezom.

Već u drugom krugu Rosi je preuzeo vođstvo i nije ga ispuštao do cilja. Markes je jedini uspeo da se zadrži uz ‘Doktora’, dok je Lorenco gubio vreme, a tako je izgubio i mesto na podijumu. Aktuelni šampion je pažljivo čekao trenutak kada će da napadne, a baš kada se činilo da će to učiniti, proklizao je i izleteo sa staze. Do kraja sezone ostalo je šest trka, ali može da se desi da je to bio trenutak kada je ispustio titulu.

Rosi je do kraja vozio mirno, a u međuvremenu Petruči i Doviciozo su uspeli da se probiju pored Lorenca, koji je spasao svoju trku time što je pretekao drugog vozača Repsol Honde Danija Pedrosu u borbi za četvrto mesto. Pedrosa je kroz cilj prošao kao petoplasirani, ispred vozača Mark VDS Honde Skota Redinga i Bredlija Smita na Jamahi ekipe The 3. Prvu desetoricu kompletirali su vozač Dukatija Andrea Janone, Aleš Espargaro na Suzukiju i vozač Suzukija Alvaro Bautista.
Pred poslednjih šest trka sezone Rosi drži čelo generalnog plasmana sa 236 bodova, 12 više od Lorenca, dok je Markez treći sa 159.

Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se Velikom nagradom San Marina na stazi “Marko Simončeli” u Mizanu.