Trener Crvene zvezde pokazao koliko je za uspeh i harmoniju u timu važno kad imaš kvalitetnog i moćnog stručnjaka koji veruje u sebe i ekipu koju vodi

Magistarski rad Vladana Milojevića

> 11:34

Vladanu Milojeviću bila su potrebna samo tri meseca, da uradi ono, što mnogi pre njega nisu mogli. Uveo je Crvenu zvezdu u grupnu fazu Lige Evrope i pokazao da je jedan od najkvalitetnijih srpskih trenera mlađeg doba.

Zvezdaška javnost dočekala ga je sa rezervom ovog leta. Mnogi nisu verovali u njega. Samo godinu dana ranije Grof Božović nije uspeo da ostvari evropski san, pre njega ni neka mnogo veća trenerska imena poput Dušana Bajevića, Milorada Kosanovića, Zdenjeka Zemana, Roberta Prosinečkog, Slavoljuba Muslina, Vladimira Petrovića Pižona...

Skromni Milojević okupio je ekipu početkom juna na Marakani. U šarenolikom sastavu, sa dosta nezadovoljnih pojedinaca odveo je ekipu na Zlatibor. Od direktora Terzića tražio je da tim bude smešten u radničkom odmaralištu, umesto u nekom od luksuznih hotela. Hteo je ekipi da pokaže šta zaslužuju, nakon što su prošle sezone izgubili titulu i trofej u kupu. Naraslo je nezadovoljstvo kod nekih igrača tada, najviše se bunio Mičel Donald, govorio je da takav smeštaj ne ide u rang sa imenom i tradicijom Crvene zvezde. A, onda je popularni Miloje seo sa Donaldom za sto i objasnio mu neke stvari. Isto se mesec dana kasnije desilo i sa Gelorom Kangom, koji je kasnio na pripreme zbog obaveza reprezentacije.

I... Onda se desilo čudo, rekli bi laici. Ne, desio se ljudski razgovor između trenera i dvojice fudbalera koji su glavna osovina današnjeg sastava Crvene zvezde koji će igrati grupnu fazu Lige Evrope, odnosno do decembra svojim navijačima omogućiti uživanje u jakim utakmicama. Uspeo je Miloje da izleči Donaldovu sujetu, koji je bio ljut i zbog manjih primanja u odnosu na druge strane, kao i ludu glavu Gelora Kange, koji mu je vratio na najbolji način u dvomeču sa Krasnodarom.

Verovao je Milojević u svoju ekipu i kada ju je spremao za maltešku Florijanu. Delovali su tada raštimovano, neuigrano, najblaže rečeno. Međutim, kako je vreme odmicalo, bili su sve bolji i bolji, što je na svojoj koži osetio kazahstanski Irtiš. A, onda je došao dvomeč protiv češke Sparte. Bogati klub iz Praga već je na žrebu prežalio beogradski tim. Međutim, Kanga, Boaći, Srnić, Donald i društvo očitali su lekciju nadmenim češkim legionarima, a Milojević je skupo plaćenom Stramaćoniju objasnio neke stvari iz taktike i strategije.

I onda je došla magistratura. Ispit za trenera i celu sadašnju generaciju. Dve utakmice protiv Krasnodara, ekipe koja je pet puta skuplja od Crvene zvezde i ekipe iza koje stoji bogati ruski oligarh Sergej Galicki. Čovek koji ne pita za cenu i koji je zarad svog hira sebi pre devet godina napravio igračku, zvanu FK Krasnodar. Radovali su se Rusi na žrebu, bili sigurni da prolaze dalje, a onda su dobili snažan udarac u bradu u prvom meču u Krasnodaru. Jesu pobedili, ali su znali šta ih čeka u Beogradu. Ni prljave igrice oko terena na Marakani, ni nemački sudija Štiler koji je bezobrazno navlačio za Krasnodar nisu pomogli Rusima. Ključ uspeha Zvezde ležao je u Milojevićevim rukama. Mladi trener je dobro našpanaovao svoj tim, stvorio je 18 gladijatora, onih 11 spartanaca na terenu i sedam na klupi, koji su u četvrtak veče bili spremni da daju i život za Crvenu zvezdu. Plus, pozitivnom reakcijom pozvao je navijače da ispune stadion "Rajko Miti}". Više od 50.000 ljudi nosilo je Zvezdu do uspeha.

Vladan Milojević, arhitekta neke nove Crvene zvezde. Magistrirao je na ulasku u grupnu fazu. Nemojte da se iznenadite ako tamo negde u decembru ne napiše i doktorat, odnosno prezimi u Evropi. Ništa nije nemoguće, jer kako Miloje reče - u sebe moraš da veruješ, a u fudbalu je sve moguće!

 Piše: Jovan Stanisavljević