Kod Srba ne važe pravila: Zašto publika nije 12. igrač?

> 14:02

Prođe i ta "odlučujuća" utakmica protiv Velsa. Dan posle kroz glavu mi prolazi nekoliko misli, nije baš ništa odlučila, naprotiv, sve je i dalje komplikovano i čekaju nas još četiri takve, da je ipak mnogo važno što smo prvi jer verujem da ne postoji niko ko pre godinu dana ne bi prihvatio ovakvu poziciju, ali ruku na srce najviše me kopkaju izjave o tome kako je naše igrača "sputala" podrška sa tribina.

Prvo sam mislio da je to samo Muslinova percepcija, ali posle vidim da su i igrači ponavljali kao papagaji da je "pritisak sa tribina" loše uticao na njih, čak i oni koji ceo život igraju pod pritiskom poput kapitena Baneta Ivanovića.

I šta sad čovek da misli? Nije valjalo kad po onoj kiši protiv Irske dođe svega 10.000 ili kasnije protiv Austrije "samo" 20.000, a opet ne valja ni kad protiv Velsa dođe svih 40.000. Ona čuvena fraza da su navijači 12. igrač, očigledno više ne važi, bar kad su u pitanju fudbaleri Srbije i selektor Muslin. Taman da navijač pre nego što kupi kartu pomisli da im tako pravi problem, pa odluči da ostane kod kuće.

Gledam raspored do kraja, Moldavija i Gruzija kod kuće, Austrija i Irska u gostima. Rano je za kalkulacije, ali jasno je da za prvo mesto (o baražu ne razmišljamo) moramo da pobedimo obe u Beogradu i ne izgubimo ne gostovanjima. Po svemu viđenom do sada, to je itekako realno, moguće i ostvarljivo. Uostalom, i prošli put kad smo otišli na Mundijal u Južnu Afriku pobedili smo u Beču...

Eh, da "pritisak" sa tribina!!! Ne bi trebalo da brinemo jer teško da će do kraja da bude te "otežavajuće" okolnosti. Protiv Moldavije ne verujem da će da bude pun stadion, u Dablinu tek neće da bude pritiska, na tribinama će sve da se zeleni, bar 50.000, pa neka "pritiskaju" domachina. U Beču bi moglo da bude 20.000 naših, ali biće najmanje toliko i domaćih, pa smo u egalu. Na kraju, kad dođe do Gruzije, ako nam pobeda bude značila i put u Rusiju, onda momci, smislite kako ćete. Bilo je pritiska i protiv BiH 2005. i Rumunije 2009. godine i slavio se Mundijal. Zašto ne bi i treći put?

Da se vratimo malo na teren. Znali smo da će da bude teško i bez Bejla i tu je Muslin bio apsolutno u pravu. Ozbiljan je to tim, uigran, sa nekoliko majstora poput Remzija ili Alena. Ali, nije do njih, naši aduti nisu bili na nivou nekih prethodnih igara. Pre svega mislim na Tadića, mada je i razumljivo jer su Velšani znali koliko naša igra zavisi od igrača koga itekako dobro znaju iz Sautemptona.

Šteta zbog one Stojkovićeve gluposti koja je prethodila nesmotrenom potezu MIlivojevića i penalu. Ne kaže se uzalud da jedna nevolja nikad ne dolazi sama. Ali, bolje je da stavimo fokus na dobre stvari, Prijović na prvom mestu. Kako je kročio na teren videlo se da ima želju, a kvalitet posebno. Pamtiće se njegova peta za novi gol Mitrovića, takvi potezi prave razliku, donose rezultat i nadam se da je ovo samo početak, jer sad imamo opciju više u napadu i to baš dobru. Isto važi i za Gudelja...

Protiv Moldavije zbog kartona neće igrati Stojković i Milivojević, ali tim, videli smo to sinoć na primeru Bejla, nikako ne zavisi od jednog ili dvojice igrača. Zamene svakako imamo - Rajković izvesno na golu, na sredini Gudelj ili Fejsa ako bude zdrav...

Još ako ne bude pun stadion, eto nama tri nova boda i korak bliže Rusiji!

Piše: Željko Vučković

Još sporta:

Portugalac pojačava napad! Milan doveo četvrto i najskuplje pojačanje! (FOTO)

Italijani "izvisili"! Bajern ukrao veliku želju Juventusa! 

Čelsijeva transfer bomba od 100 miliona! Više nema dileme, on će biti prvi napadač "Plavaca"! 

Fudbaler šokirao PSŽ! "Odredite cenu, želim u Barselonu ili Juventus!"