Osvajači medalja na Paraolimpijskim igrama u Riju neće biti dočekani kao svi ostali sportisti, na terasi Skupštine Beograda, jer za to nema tehničkih mogućnosti

Osvajači medalja ne mogu na balkon!

> 14:34

Milan Grahovac, predsednik Pokreta malih ljudi Srbije i višestruki osvajač medalja sa najvećih svetskih sportskih takmičenja, ističe da se šalje loša poruka.

- Pre četiri godine postojala je inicijativa da se ispred Skupštine grada napravi bina za naše sportiste i da se to tako tehnički reši. Međutim, tadašnji gradonačelnik Dragan Đilas zaključio je da paraolimpijski sportovi nisu popularni u narodu. Nadam se da će ova država sada imati sluha za nas.

Nažalost, odgovarajućih rampi nema ni u Ministarstvu kulture, ni u podzemnim prolazima, a većina ivičnjaka u gradovima je previsoka.

- Država već 16 godina ne uklanja arhitektonske barijere, ne možemo da se krećemo kroz grad ili da putujemo po Srbiji. Primera radi, za osobe sa invaliditetom postoji samo jedan jedini javni toalet u celom Beogradu. Većina osoba sa invaliditetom u Srbiji prima 9.000 dinara mesečno i to su nam jedini prihodi. Jedva preživljavamo. Deset godina tražimo da nam se poveća tuđa nega i pomoć, pa zar država ne može toliko da uradi za nas 12.000? - kaže profesor Branko Jokić, predsednik Udruženja osoba sa invaliditetom „Feniks“, i najavljuje protestni skup za 3. oktobar ispred Ministarstva za rad.

Aktuelna planetwin365 ponuda