Vozač Mercedesa, Britanac Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule jedan za Veliku nagradu Italije u Monci

FORMULA 1: Hamilton iskoristio Rozbergove greške i pobedio u Monci!

> 14:28

Vozač Mercedesa Britanac Luis Hamilton pobedio je danas u trci Formule jedan za Veliku nagradu
Italije u Monci. To je šesta pobeda Hamiltona ove sezone, 28. u karijeri, a trku je završio za sat, 19 minuta, 10 sekundi i 236 stotinki.

Drugo mesto zauzeo je njegov klupski kolega Niko Rozberg sa 3,175 sekundi zaostatka, dok je treći kroz cilj prošao Felipe Masa iz Vilijamsa sa zaostatkom od 25,026 sekundi i to je njegov prvi plasman na podijum ove sezone. Hamilton je tako smanjio zaostatak za Rozbergom u šampionatu na 22 boda.

Četvrto mesto zauzeo je Valteri Botas iz Vilijamsa, peti je bio Danijel Rikardo iz Red Bula, a šesti njegov kupski kolega Sebastijan Fetel. Bodove su još osvojili vozač Meklarena Kevin Magnusen, Serhio Peres iz Fors Indije, Dženson Baton iz Meklarena i Kimi Raikonen iz Ferarija.

Hamilton je krenuo sa pol pozicije, ali je loše startovao i pao na četvrto mesto. Vođstvo je preuzeo Rozberg, a za dobre pozicije, drugu i treću, izborili su se Magnusen i Masa. Dobro je startovao i četvorostruki uzastopni šampion Fetel, koji je sa osmog "skočio" na peto mesto.

Rozberg je uvećavao prednost, a Masa i Hamilton su pretekli Magnusena. U devetom krugu Roberg je pogrešio pošto je nastavio da vozi pravo u prvoj krivini, ali je i nakon toga uspeo da se vrati na prvo mesto, a Masa je smanjio zaostatak na dve sekunde. U narednom krugu Hamilton je sa spoljne strane obišao Masu i našao se iza klupskog kolege.

Hamilton je dobro vozio i u 28. krugu "skinuo" je zaostatak na pola sekunde, a već u narednom krugu preuzeo je vođstvo. Rozberg je ponovo produžio pravo na startno-ciljnom pravcu, Britanac je to pažljivo pratio i pretekao ga, da bi u 32. krugu stekao 2,9 sekundi prednosti. Alonso je zbog kvara na vozilu završio trku u 30. krugu.

Hamilton je uvećavao prednost, 17 krugova pre kraja bio je 4,3 sekunde ispred klupskog kolege. Dobro je vozio i Fetel, koji je napadao Masu za treće mesto. Botas je odličnom vožnjom uspeo da pretekne Fetela, a Rikardo je u međuvremenu uspeo da pretekne nekoliko rivala, a u 47. krugu i Fetela.

Do kraja trke Hamilton je sačuvao vođstvo i ostvario svoju 28. pobedu u karijeri. On na drugom mestu ima 216 bodova, 22 manje od klupskog kolege Rozberga. Treći je Rikardo sa 166 bodova, četvrti Botas sa 122, peti Alonso sa 121 bodom, a šesti Fetel sa 106 bodova.

Naredna trka u šampionatu Formule jedan na programu je 21. septembra za Veliku nagradu Singapura.